Microfoontechniek, presentatie - vervolg


Draadloze microfoons

Steeds vaker worden door zangers en zangeressen draadloze (wireless) microfoons gebruikt. Er zijn microfoons waar de zender al zit ingebouwd, er zijn ook losse opsteekzenders te koop die je op je bestaande microfoon kunt prikken. Via de bijbehorende ontvanger komt het signaal dan bij de mengtafel terecht. De kwaliteits verschillen zitten vooral in het zendbereik, de (on)gevoeligheid voor storingen en interferentie (beïnvloeding door andere zendsystemen), het frequentiebereik en de hoeveelheid ruis. Voordeel is natuurlijk je bewegingsvrijheid. Aan de andere kant: als je ver weg loopt van je monitor, hoor je jezelf niet meer zingen! Een inear monitorsysteem met een beltpack is dan misschien een oplossing.

Microfoon tips

Houd je hand(en) niet om de microfoonkop heen, dit verandert de klank van de microfoon en verhoogt het risico op rondzingen (feedback, gepiep).
Tik niet tegen de microfoon tijdens het zingen, dat is hoorbaar via de installatie!
Zorg dat de stekker goed zit vastgeklikt, zodat de plug er niet uit kan vallen tijdens je optreden.
Houd evt. nog het snoer met een slag om je hand vast.
Laat je microfoon niet vallen. Meestal is hij niet meteen kapot, maar het geluid kan er wél van veranderen, helaas wordt het nooit beter...
Zet je de microfoon op een statief, zorg dan dat de klem goed past. Leer werken met de afstand en de hoek van je microfoon ten opzichte van je mond. Daar kun je zowel het volume als de klank mee beïnvloeden!
Zorg dat je jezelf goed hoort via de monitor. Als je jezelf niet goed hoort ga je snel je stem forceren. Te hard geluid is ook weer niet goed: dan ga je te voorzichtig zingen en/of verder van je microfoon, wat een dun geluid geeft en meer rondzingproblemen (feedback).

terug...

Naar Homepage
Naar De stem
Naar Zang, stemgebruik Naar Stemstoornissen
Naar Logopedisch basistraject bij stemproblemen
Naar Warming-up oefeningen
Naar Stemmethodes en oefeningen
Naar De Stem In Beeld
Naar Microfoontechniek, presentatie
Naar Stemspecialisten en stemtherapeuten
Naar Over de makers
Naar Contactformulier